Alopecia Areata

Veel mensen zijn niet bekend met de haaraandoening Alopecia areata, doordat patiënten het meestal verbergen. Hierbij willen wij meer informatie geven over de haaraandoening Alopecia areata. Wat is Alopecia areata, hoe ontstaat het en hoe kan het behandeld worden?

 

Wat is Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij men plotseling pleksgewijze kaalheid kan krijgen. Alopecia areata of haarvlies komt voor bij 1 op de 1.000 mensen (McKillop, 2010). Deze aandoening komt voor op elke leeftijd en zowel bij mannen als vrouwen. De veranderingen in het uiterlijk als gevolg van deze aandoening kunnen leiden tot verlies van vertrouwen, pestgedrag, laag zelfbeeld en relatieproblemen (persoonlijke communicatie, 5 april 2018).

 

McKillop (2010) beschrijft dat er meerdere soorten Alopecias zijn, namelijk:

  • Alopecia areata: pleksgewijze kaalheid die overal op het lichaam kan voorkomen.
  • Alopecia totalis: haargroei op het hoofd is verstoord.
  • Alopecia universalis: alle haren op het lichaam en hoofd vallen uit en groeien niet meer terug.

 

Oorzaak

Deze alinea is gebaseerd op het artikel Management of autoimmune associated alopecia areata. (McKillop, 2010). De oorzaak van Alopecia areata is onbekend. Men beweert dat het gaat om een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte is een ziekte waarbij het immuunsysteem lichaamseigen cellen aanvalt. Bij Alopecia areata gaat het om de cellen in het haarzakje die vernietigd worden. Deze cellen zorgen juist dat het haar groeit. Een andere oorzaak van Alopecia areata is dat de ziekte gepaard kan gaan met andere auto-immuunziekten, zoals vitiligo, schildklieraandoeningen en astma. Ook heeft men onderzocht of stress een mogelijke oorzaak kan zijn van de aandoening. Echter is dit nog niet wetenschappelijk bewezen.

 

Wel is uit eigen enquêteonderzoek (zie Figuur 1) gebleken dat 40% van de patiënten merken dat stress de haaruitval verergert. Ook is het uit eigen enquêteonderzoek gebleken dat 40% van de patiënten met Alopecia areata iemand in de familie hebben die dezelfde aandoening heeft.

 

Kenmerken

Alopecia areata kun je herkennen aan kale plekken op de hoofdhuid, wimpers, wenkbrauwen, neus-, oor- en lichaamshaar. Daarnaast kunnen de nagels van de patiënten aangetast zijn (McKillop, 2010).

 

Behandelingen

In de meeste gevallen groeien de haren na een tijdje spontaan weer terug. In ernstige gevallen of wanneer het haar niet terug groeit, kunnen patiënten kiezen voor een behandeling.

Donovan et al. (2012) heeft verschillende behandelmogelijkheden beschreven. De volgende twee behandelingen worden uitgevoerd door een huidtherapeut:

  1. Dermatografie/tatoeage: hiermee worden neppe haartjes getatoeëerd op de kale plekken. Dit is permanent. De tatoeage kan wel na enige tijd vervagen waardoor de patiënt terug moet komen.
  2. Camouflagetherapie: hiermee worden de kale plekken bedekt met een dikke crème, zodat ze minder opvallen. De kleur van de camouflage moet overeenkomen met de haarkleur van patiënt. Echter is deze methode niet permanent.

 

Behandelmogelijkheden door een dermatoloog

Patiënten kunnen ook naar een dermatoloog doorverwezen worden. In het artikel Management of autoimmune associated alopecia areata (McKillop, 2010) worden behandelmogelijkheden beschreven die een dermatoloog kan toepassen, zoals:

  1. Lokale of orale corticosteroïden: dit zijn hormonen die de afweerreactie onderdrukken om de haargroei te stimuleren. Deze medicijnen kan je innemen als tablet of je kunt het als een zalf insmeren.
  2. Lichttherapie: hierbij wordt ultraviolette straling toegepast in combinatie met een medicijn. Dit stimuleert de haargroei.
  3. Plaatselijke immuuntherapie: hierbij wordt de hoofdhuid ingesmeerd met een bepaald stofje waardoor de patiënt een allergische reactie krijgt. Door deze reactie worden de haarwortels gestimuleerd en er vindt dan haargroei plaats.

 

Andere behandelmogelijkheden

  1. Haarwerk of pruik: volgens mevrouw Snel (persoonlijke communicatie, 16 maart 2018) adviseert een haarwerkspecialist een haarstuk. Het haarstuk wordt precies aangepast aan het hoofd van de patiënt. Hierbij adviseert een haarwerkspecialist producten die haargroei stimuleren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb